methodoi psisimatos generalgas
Ψήσιμο Συντήρηση, Νέα

Μέθοδοι Ψησίματος

Εφαρμόστε και τις τρεις αυτές μεθόδους για να μεγιστοποιήσετε την αποτελεσματικότητα της ψησταριάς σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.

Υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τρόποι ψησίματος. Άμεσο, έμμεσο, σουβλιστό, σε σανίδα, καπνιστό και τέλος σιγανό ψήσιμο. Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί καθορίζεται από το κομμάτι του κρέατος η τον τύπο του φαγητού που ψήνετε. Είναι δυνατόν να ετοιμάσετε μία ποικιλία φαγητών ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τρόπους ψησίματος. Εντούτοις η σωστή ρύθμιση της ψησταριάς σας είναι απαραίτητη. Σε αυτό το τμήμα σας περιγράφουμε τις τρεις κύριες μεθόδους: Άμεση , έμμεση και σούβλισμα.

Άμεσο ψήσιμο

Αυτή η μέθοδος είναι απλή. Περιλαμβάνει το ψήσιμο του φαγητού στις σχάρες ακριβώς επάνω από την φλόγα. Συνιστούμε άμεσο ψήσιμο για τα περισσότερα είδη φαγητού που σερβίρονται μόνα
τους, όπως μπριζόλες, παϊδάκια, ψάρι, μπιφτέκια, κεμπάπ και λαχανικά, η οποιαδήποτε από τα γρήγορα φαγητά. Για το καλύτερο αποτέλεσμα: (εικόνα 1)

 1. Βάλτε το δοχείο κάτω από την σχάρα, επάνω από τον καυστήρα που θα σβήσετε.
 2. Απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα από τις σχάρες με βούρτσα χαλκού
 3. Ψεκάστε τις η αλείψετε τις με ένα πινέλο, με λάδι για να αποφευχθούν κολλήματα κατά το ψήσιμο.
 4. Χαμηλώστε την θερμοκρασία στο επιθυμητό επίπεδο.
 5. Τοποθετήστε αυτό που θέλετε να ψήσετε στην σχάρα
 6. Αυτό είναι όλο. Σας είπαμε! Είναι απλό!

‘Εμμεσο ψήσιμο

Η μέθοδος έμμεσου ψησίματος είναι μία τεχνική για ψήσιμο μεγαλύτερων κομματιών κρέατος. Όπως φανερώνει το όνομά της το φαγητό δεν ψήνεται κατ ευθείαν επάνω στον καυστήρα, αλλά μέσω καυτού αέρα που κυκλοφορεί γύρω από το φαγητό. Υπάρχουν δυο έμμεσοι μέθοδοι ψησίματος. Και οι δύο βασίζονται στην ρύθμιση της θερμοκρασίας σε χαμηλά επίπεδα και με το καπάκι της συσκευής κλειστό. Η μία μέθοδος είναι αυτή με το δοχείο περισυλλογής λίπους και η άλλη είναι το ψήσιμο επάνω από έναν σβηστό καυστήρα. Μη έχοντας ανάγκη να γυρίζετε το φαγητό η να το υγραίνετε, η μέθοδος έχει λίγες πιθανότητες να παρουσιαστούν αναφλέξεις. Έμμεση: μέθοδος μέσω δοχείου περισυλλογής λίπους (εικόνα 2)

Με αυτήν την μέθοδο τα λίπη και οι χυμοί του φαγητού πέφτουν στο δοχείο και ανακατεύονται με το περιεχόμενό του. Αυτό το μίγμα εξατμίζεται και στην ουσία πασπαλίζει το φαγητό σας δίνοντάς του καταπληκτική γεύση και κρατώντας την υγρασία του και την τρυφερότητά του.

Για να ακολουθήσετε αυτήν την μέθοδο:

 1. Βγάλτε τις σχάρες και τοποθετήστε το δοχείο επάνω από έναν καυστήρα.
 2. Ρίξτε μέσα στο δοχείο νερό η άλλο υγρό όπως χυμό φρούτων η κρασί.
 3. Ξανατοποθετήστε τις σχάρες.
 4. Προθερμάνετε την συσκευή στην ρύθμιση HIGH για 10 λεπτά και μετά ρυθμίστε την στο MEDIUM η MEDIUM/LOW.
 5. Ψεκάστε η βουρτσίστε τις σχάρες με μαγειρικό λάδι και μετά τοποθετήστε το κρέας κατ ευθείαν στην σχάρα επάνω από το δοχείο.
 6. Κλείστε το καπάκι. Καθίστε και χαλαρώστε όσο το φαγητό σας αποκτά την καταπληκτική γεύση του.

Έμμεση: μέθοδος μέσω ενός καυστήρα (εικόνα 3)

 1. Βάλτε το δοχείο επάνω από τον καυστήρα, κάτω από την σχάρα, στο πλάι του καυστήρα που θα σβήσετε.
 2. Προθερμάνετε στο HIGH και μετά σβήστε τον καυστήρα.
 3. Βουρτσίστε η αλείψετε την σχάρα με μαγειρικό λάδι.
 4. Ξεροψήστε το κρέας από όλες του τις πλευρές χρησιμοποιώντας την πλευρά που ο καυστήρας είναι αναμμένος και μετά μεταφέρετέ το στην πλευρά του σβηστού καυστήρα.
 5. Ρυθμίστε την θερμοκρασία στο επιθυμητό επίπεδο. Γενικά συνιστούμε ρύθμιση στο MEDIUM σε αυτήν την μέθοδο.
 6. Ο τρόπος αυτός είναι θαυμάσιος όχι μόνον για ψητά, αλλά και για πιο χοντρές μπριζόλες, παϊδάκια, και μπούτια κοτόπουλου.

Σούβλισμα

Το συνεχές γύρισμα του κρέατος κατά το ψήσιμο επιτρέπει να κρατάει τους χυμούς του δίνοντας ζουμερό και τρυφερό ψητό. Σημαντικές συμβουλές: (εικόνα 4)

 1. Στερεώσετε καλά το κρέας στην μέση της σούβλας.
 2. Με τα πουλερικά, τα φτερά και τα πόδια πρέπει να δεθούν σταθερά για να μην καούν.
 3. Σιγουρευτείτε ότι βάλατε δοχείο κάτω από το κρέας για να συλλέξει τους επί πλέον χυμούς.

Ψήσιμο στη σανίδα

Άλλη μία μοναδική μέθοδος να ψήσετε το φαγητό σας είναι η χρήση ξύλινης σανίδας. Ψήνοντας το φαγητό στην σανίδα έχετε σίγουρα γευστικά αποτελέσματα για τους καλεσμένους σας. Ο καπνός που δημιουργείται από την σανίδα που έχει τοποθετηθεί ακριβώς επάνω από τον καυστήρα περιβάλει το κρέας με αξεπέραστη γεύση ψητού. Η χρησιμοποίηση της σανίδας είναι απλή:(εικόνα 5)

 1. Μουλιάστε την σε νερό για τουλάχιστον μία ώρα και τινάξτε την.
 2. Προθερμάνετε την ψησταριά για 10 λεπτά στο HIGH.
 3. Πασαλείψτε και τις δυο πλευρές της σανίδας με ελαιόλαδο και μετά τοποθετήστε επάνω της το κρέας.
 4. Βάλτε την σανίδα ακριβώς επάνω από τον καυστήρα και μειώστε την θερμότητα στο MEDIUM-LOW.
 5. Ψήστε το κρέας στον βαθμό που επιθυμείτε και ιδού! Η σανίδα από κέδρο είναι ιδανική για σολομό αλλά μην φοβηθείτε να ψήσετε και κρέας επάνω της. Το χοιρινό ψήνεται καταπληκτικά σε σανίδα από σφένδαμο ενώ το αρνί γίνεται γευστικό σε σανίδα από σκλήθρα.

Σημείωση: Πάντα ψήνετε με το καπάκι κλειστό για να διατηρηθεί σταθερή θερμοκρασία και να πετύχετε το καλύτερο αποτέλεσμα!